Ce este un site web?

Un website – sau pe scurt site – este un ansamblu de pagini web conexe care deservesc de obicei un domeniu web si care este situat pe cel putin un server web, accesibil in internet sau intr-o retea locala prin intermediul unei adrese specifice (http) numita adresa web.

O pagina web reprezinta un document realizat cu ajutorul limbajului de marcare HTML completat optional de limbaje de programare cum ar fi PHP, ASP, JavaScript, s.a., fiind accesibil vizitatorilor prin intermediul protocolului HTTP, care transfera informatia de la server la browser.
De obicei paginile web au o latime care se incadreaza pe dimensiunile ecranului dar poate fi mult mai inalta decat inaltimea ecranului, putand fi totusi usor vizualizata cu ajutorul functiilor normale ale mausului si browserului prin „deplasare” (scroll) pe verticala.
Un site web modern trebuie sa poata fi vizualizat corect pe orice dispozitiv conectat la Internet capabil sa afiseze informatii prin intermediul protocolului HTTP (telefoane mobile, tablete, etc.).

Site-ul compus din mai multe pagini are de regula o pagina principala numita homepage sau prima pagina de unde pleaca legaturi catre celelalte pagini, cum ar fi pagina de contact de exemplu.
Structurile si schemele de „navigare” din interiorul site-urilor web sunt foarte diferite, in functie de scopurile urmarite, dorintele si ideile de a prezenta informatii.
Exista multe criterii de clasificare ale site-urilor web, cele mai importante fiind: dupa continut, dupa calitatea beneficiarului si dupa tehnologia utilizata.
Dupa tipul de continut, ca exemple, putem avea: site de prezentare afacere, site de stiri, site de comunitate online, site de turism, site educational, portal web, s.a.
Dupa calitatea beneficiarului, ca exemple, putem avea: site personal, site comercial, site guvernamental, site non-profit, s.a.
Dupa tehnologia folosita, exista site-uri cu continut static si site-uri dinamice.

Website static sau website dinamic?

Site-urile web au o mare diversitate, insa o clasificare importanta este cea in site-uri statice si site-uri dinamice. Diferenta poate sa nu fie asa evidenta la nivel vizual, ca design, insa ea este foarte mare in modul de functionare si administrare a unui site.

Un site static este alcatuit dintr-o serie de fisiere HTML, fiecare reprezantand practic o pagina a site-ului. Deci fiecare pagina este un fisier HTML. Cand se viziteaza prima pagina – homepage se afiseaza practic in browser fisierul html homepage.

Chiar daca doua pagini includ acelasi continut, cum ar fi textul de copyright din partea de jos – footer, totusi sunt doua versiuni distincte, statice, pe ambele pagini. Astfel, daca dorim sa actualizam textul din footer, trebuie sa executam operatiunea pe ambele pagini. Dezavantajul unui site static este acela ca pentru a-i putea modifica continutul trebuie sa cunoasteti html/css si ceva programare web.

Un site dinamic utilizeaza tehnologii pe partea de server (cum ar fi PHP si mySQL) pentru a construi si prezenta in mod dinamic o pagina web. In esenta, atunci cand un utilizator acceseaza o adresa web, serverul interpreteaza diferite parti de informatie si le afiseaza coerent intr-o singura pagina web.

Principalele avantaje ale site-ului dinamic:

  • actualizari usoare pe partea de design
  • flexibilitatea continutului prin accesarea bazelor de date
  • usurinta in administrarea continutului prin CMS – content management system, de catre persoane care nu trebuie sa aiba cunostinte tehnice de programare.

Ce costuri implica un site web?

1. Costuri pentru inregistrare si detinere domeniu web, in functie de perioada (1 an, 2 ani, etc.) si extensie ( .ro, .com., etc.).

2. Costuri pentru gazduirea site-ului, in functie de perioada, spatiu, configuratie hardware, trafic, domenii si conturi de email alocate, etc.

3. Costuri pentru realizare si optimizare SEO a site-ului.

4. Costuri pentru administrare si promovare website.

Etapele realizarii unui site web

Pentru realizarea unui site web se parcurg urmatoarele etape:

etape creare site